• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg

 ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ

Στο ωδείο Περιστερίου Ανδρέα Νικήτα τα μαθήματα βιολοντσέλου γίνονται από διπλωματούχους καθηγητές με πολύχρονη εμπειρία στη μουσική εκπαίδευση.  Τα μαθήματα είναι ατομικά διάρκειας 50΄ την εβδομάδα, σύμφωνα με την ύλη του Υπουργείου Πολιτισμού. Στους σπουδαστές χορηγούνται πτυχία και διπλώματα αναγνωρισμένα από το κράτος.

Το Βιολοντσέλο ή αλλιώς Τσέλο, είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει τέσσερις χορδές (από τη χαμηλότερη: ντο, σολ, ρε, λα), όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας.

Ο βιολοντσελίστας, είναι πάντα καθιστός, τοποθετεί το βιολοντσέλο ανάμεσα στα πόδια του και το στηρίζει στο έδαφος με τη βοήθεια μίας ρυθμιζόμενης μεταλλικής ράβδου στήριξης. Πρόγονος του βιολοντσέλου είναι η βιόλα ντα γκάμπα, την οποία ο εκτελεστής συγκρατούσε ανάμεσα στις γάμπες του.

Το βιολοντσέλο έχει ένα πλούσιο και δυνατό ήχο. Είναι βασικό όργανο τόσο στη μουσική δωματίου όσο και στη συμφωνική ορχήστρα.

Η άνοδος του οργάνου άρχισε στην Ιταλία τον 17o αι., με τον Μπαχ και τις Σουίτες του για σόλο βιολοντσέλο και σταδιακά άρχισαν να ανακαλύπτονται οι τεχνικές και οι εκφραστικές δυνατότητές του. Με τον ρομαντισμό, το βιολοντσέλο πήρε ξεχωριστή θέση στην ορχήστρα ως στοιχείο αυτόνομο, στο οποίο οι συνθέτες εμπιστεύονταν ορισμένα χαρακτηριστικά μουσικά θέματα ενώ έπαιξε αξιόλογο ρόλο και ως βασικός συντελεστής του κουαρτέτου εγχόρδων.

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ

Προκαταρκτική: 2 έως 4 έτη

Κατωτέρα : 2 έως 4 έτη

Μέση: 3 έως 6έτη

Ανωτέρα: 3 έως 6έτη

 

Εκτός από το ειδικό μάθημα του πιάνου, ο σπουδαστής παρακολουθεί και τα παρακάτω γενικά υποχρεωτικά μαθήματα:

Θεωρία:3έτη

Σολφέζ : 5έτη

Αρμονία : 3 έτη

Ιστορία της Μουσικής: 2 έτη

Μορφολογία: 2 έτη

Μουσική Δωματίου: 3 έτη

Πρακτικό Διδασκαλείο : 2 έτη

Χορωδία : 2έτη

Primavista (εκ πρώτης όψεως ανάγνωση):2έτη.

© 2024 Ωδείο Περιστερίου